Kipsivalu lattialämmityksen yhteydessä

Kipsivalu lattialämmityksen yhteydessä

Knaufin kipsipohjaisilla tuotteilla voidaan tehdä lattialämmitysrakenne helposti ja nopeasti. Hyvän lämmönjohtokykynsä ansiosta kipsipohjaiset tuotteet soveltuvat erinomaisesti lattialämmitykseen. Märkävalun ansiosta lattiamassa asettuu hyvin putkistojen ympärille, mikä takaa parhaan mahdollisen lämmön siirtymisen. Lattialämmitysrakenteessa voidaan käyttää joko sähkökaapeleita tai vesikiertoista lämmitysputkistoa.

Kipsivalulattia voidaan tehdä joko liitospintarakenteena (suoraan kiinni betoniin tai ontelolaattaan) tai ns. uivana puu- tai levyrakenteen päälle. Alustana voi olla myös eristekerros esim. styrox tai finfoam. Levyn tai eristeen päälle levitetään Knauf Aluspaperi ja reunoille reunakaistanauha. Putket kiinnitetään paperin läpi suoraan alustaan tai putket kiinnitetään asennusalustana toimivaan raudoitusverkkoon.

Vanhempi toimintatapa, jossa lattialämmitysputkien ympärille tehdään suikaleita esim. kipsilevystä ja sitten välit täytetään massalla, kuulee usein rakentajien toteavan aiheesta, että itse työnä toiminta on aivan järkyttävää puuhaa ja mikäli olisivat silloin aikanaan tienneet kipsivalulattian olemassaolosta, olisivat ilman muuta valinneet tämän vaihtoehdon. ”Suikaletekniikalla” tehty lattia on aikaa vievää ja silppujen ja roskien kanssa pelaamista puhumattakaan tavaramäärän kantamisesta rakennuksen yläkertaan. Tämä tekniikka ei takaa lattian suoruutta eikä anna riittävää askeläänieristystä puhumattakaan lattialämmön tasaisesta jakautumisesta.

Kipsivalun paksuus lattialämmityksen yhteydessä määritellään pääosin siten, että uivissa lattioissa lattialämmitysputken tai sähkökaapelin päälle tulee n. 30mm massaa. Liitospintarakenteissa valun paksuus n. 10mm tai 30mm lattialämmitysputken päälle riippuen käytettävästä massasta.

Saneerauskohteissa lattialämmitys kohottaa perustaa helposti 5-6 cm:llä. Knaufin Ja Warmian yhteistyössä kehittelemä Saneeraus Fast menetelmä nostaa lattiapintaa ainoastaan 2 cm. Katso video Lämpölattiat -sivulta!