Kipsivalulattia – mikä se on?

Kipsivalulattia – mikä se on?

Muutamia vuosia sitten suurelle osalle rakennusliikkeistä ja yksityisiä rakentajia oli lattian kipsivalu tai oikeammin sanottuna kipsivalulattia melko tuntematon käsite, vaikka kipsivalulattioita on Suomessakin tehty jo useita vuosia. Tietoisuuden kasvaessa on kipsivalulattioista tullut merkittävä osa-alue talon rakennus- ja saneeraus projekteissa.

Sana kipsi rakennustyömailla tuo ensinnä mieleen kipsilevyt tai kipsilaastit. Kipsipohjaiset lattiamassat sekä lattiatasoitteet ovat kuitenkin täysin erityyppisiä tuotteita kuin edellä mainitut. Esim. kuivuttuaan kipsivalulattiat ovat äärimmäisen kovia. Jos ajatellaan, että hiertobetonin kovuusaste on n. K 26 ja yleisimmin käytetyn betoninkin kovuusaste K 30-34:n luokkaa, on kipsivalun kovuusaste K 34-40. Nämä kalsiumsulfaattipohjaiset lattiamassat sisältävät anhydriittiä, erikoiskipsiä, juoksutetta ja erilaisia täyteaineita kuten kalkkikiveä ja kvartsihiekkaa.

Kipsivalulattiat soveltuvat erinomaisesti lattialämmitysrakenteeksi. Ts. lattialämmitysputkien tai sähkökaapeleiden päälle valetaan lattiakipsi. Suosiotaan ovat lisänneet myös esim. rintamamiestalojen puulattioiden oikaisut kuin myös kerrostalojen ontelolaattojen – ym. betonilattioiden oikaisut.

Rakennusteknisesti loistavana ominaisuutena kipsivalulattioissa voidaan pitää sitä, että saadaan kerralla suoraa ja tasaista pintaa. Ei tarvita ylimääräistä tasoitekerrosta tai jyrsintää. Monesti työmailla on lattian pohjien tasaisuudelle erityisvaatimuksia kuten kun lattian pintamateriaaliksi on valittu suurikokoiset lattialaatat. Koska Knaufin kipsivalulattiat tasaavat itse itsensä, on kipsivalu erinomainen valinta tällaisten laattojen pohjaratkaisuksi. Knaufin kipsivalulattiat eivät myöskään tarvitse mitään pintaraudoitusta tai verkkoa eikä se halkeile kuten betoni.

Kipsivalulattiat vievät aikataulullisesti työmaata reippaasti eteenpäin. Seuraavana päivänä pääsee kävelemään ja työskentelemään valun päälle. Lopullinen kuivuminen ja pinnoitusvalmis lattia on suurin piirtein samaa luokkaa kuin betonilla eli 1 cm/viikko, mutta lattian kuivumista voidaan nopeuttaa huomattavasti laittamalla esim. lattialämmitys päälle. Ohjeistus siitä löytyy myös kotisivuiltamme, osiosta Kipsivaluinfo.